Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2012 07:33 - Престъплението с археологическите паметници в Пловдив – ето унищоженото
Автор: mozes Категория: Регионални   
Прочетен: 1671 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 28.01.2012 17:23


 
Написано от Надежда Танева on Сряда, 25 Януари 2012 15:05   

 

imageПреди няколко дни ви показах доклада на Константин Каменов относно заличени археологически находки и се разходих из посочените места, за да видя и снимам как изглеждат те сега. (намерете репортажа тук)

Авторът на "Унищожената археология" ми изпрати ценен снимков материал, който дава представа как са изглеждали находките по времето, когато са били открити. Вижте и вие:

Това (снимка 1) са крепостните стени – типичен циклопски градеж. В момента най-горните 2 реда дялани камъни са свалени, а самата стена е засипана с пръст.

image

На тази снимка, макар и малко неясно, се вижда типичната структура на една тракийска стена – между двата реда едри дялани камъни има пълнеж от малки камъчета и бял хоросан (за сравнение – хоросанът при римляните е розов на цвят, защото в сместа са добавяли натрошени тухли). В момента цялата тази стена можете да „видите” на снимката от предишния репортаж, озаглавена „Разходка около външната страна на крепостната стена.”. Това около римската крепост не е пътека – това е засипаният със земна маса циклопски зид.

image

image

Ето така е изглеждал храмът, който Каменов описва – пресечена пирамида, носеща царските регалии. Именно в това светилище са се извършвали всички тракийски религиозни ритуали, включително описаните от Климент Александрийски орфически мистерии. Именно тук са намерени предметите, съвпадащи със съдържанието на Тайнствената Кошница, за която летописецът споменава, че участват в церемониите. Ето ги и самите предмети:

image

Ето това, например, е колелото, за което той говори. Къде е то в момента? Никой не може да каже.

image

image

Това е една от глинените плочици със знаци, за които става дума в доклада. В момента липсва.

image

Тази трикрака масичка е точно аналогична на намерената в Микена. И нея я няма.

Спомняте ли си базиликата срещу католическата катедрала „Св. Людовик”, чиито няколко натрошени колони, оградени с гофрирана ламарина, ви показах? Ето как са изглеждали мозайките, които са открити. Снимките са стари и на тях не личи много, но според разказ на техен очевидец квадратчетата, от които изграждат тези флорални мотиви, за били заляни със стъкло, което е запазило яркостта на багрите. Красота, която хората от моето поколение няма да имат щастието да видят.

image

image

image

image

Следващата снимка заслужава сълзите на всеки човек, интересуващ се от историята на Пловдив и на самия себе си – това е енеолитното прототракийско светилище, което е било взривено, за да може Емил Тиберов да построи резиденцията си. Белите топчета по скалата, които виждате, всъщност са вестници, които археолозите са натъпкали в дупките, пробити за да се унищожи уникалният паметник (в тях са сложени експлозивите). За жалост това е единствената ясна снимка на светилището – поне се виждат изсечените в скалата ями, които археоложката Бистра Колева описва в доклада си. Вляво над централната дупка можете да видите врязана стилизирана човешка фигура (една от четирите, за които се споменава в становището на арх. Колева)

image

Спомням си как като ученичка отидох на екскурзия до Стара Загора, за да посетя музея „Неолитни жилища” в Стара Загора. Цялото това пътуване беше организирано от учителката ми по история Мария Генчева, която по този начин ни преподаде целия урок за къснокаменната епоха. Това е един от нейните уроци, които помня и до ден-днешен. В една алтернативна реалност нямаше да има нужда да пътуваме извън града, за да видим селище от онази епоха – покойният археолог Петър Детев е открил едно такова в Пловдив, до „Брезовско шосе” (Ясъ тепе 1). Вместо, обаче, това жилище да бъде реставрирано и консервирано, така че поколенията ученици да виждат историята, вместо просто да слушат за нея, то е било унищожено. Ето какво ни е оставил арх. Детев – само чертеж:

image

За всички тези загуби трябва да отговаря един човек – Костадин Кисьов. Защо съм толкова сигурна, ще попитате. Утре ще ви покажа доказателства за твърдението си.


 




Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mozes
Категория: Регионални
Прочетен: 40334
Постинги: 6
Коментари: 14
Гласове: 30
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930