Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2012 02:00 - Мисли за овчедушието, равнодушието и капана на страха
Автор: mozes Категория: Регионални   
Прочетен: 2162 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 26.02.2012 02:03



imageЗАЩО СЕ СРАМУВАМЕ ДА БЪДЕМ БЪЛГАРИ?

ОТ ЛЕВСКИ НЕ НИ ЛИ Е СРАМ!!!!!

 С удоволствие прочетох статията за Конфликта на интереси в действие, публикувана в електронното списание “СОБСТВЕНИК”. Много важни постановки на закона по въпросите на административните  нарушения и тези от законовите разпоредби относно конфликтите на интереси ме развълнуваха.

Не че досега не съм ги знаел. Не, а по начина по който авторът ги поднася – изчистено, точно, подкрепени с примери, ама остава едно но. Това но произхожда от старата българска приказка “Думам ти дъще, сещай се снахо”. Да, ама снахата се прави на умряла лисица и не желае да се досеща.

И така наш дълг е да я подсещаме, с тази смърдлива българска “гражданска” позиция: “Абе какво ни засяга”, “защо да си създаваме неприятности, че може и врагове, и то на лична основа. А и страх ни повтриса, че кой ще остави без последствие някое по категорично напомняне.

Да. Нямаме си гражданско общество… А то не може да се внесе от вън. Още на времето Митеран в сградата на Софийския  университет, заяви на така наречените инакомислещи от домашната ни опозиция, че “България е назад в развитието на демокрацията с поне двеста години в сравнение с Франция.

Спешно е необходимо изграждането на гражданско общество”.

Моля? Ние, българите да изграждаме гражданско общество?

Да бъдем свободни в мисли и дела?

Ние, дето сме получили свободата си почти даром.

Ние, дето ядем хляб и не се интересуваме от цената на брашното?

Ние, гдето за щяло и нещяло правим драми, дето сме свикнали не с личната отговорност, а да се крием зад бетонните стени на колективната отговорност.

А влакът на историята си върви… Минаха повече от 20 години на преход и ние не разбрахме на къде вървим! Нагоре или надолу? Изкачваме се по нанадолнището.

 Ама как не разбрахме, че изначалното условие за изграждането на гражданско общество е възпитаване у самите нас и подрастващите поколения чувство на лична гражданска отговорност за всичко онова което става около нас!?

Страхът ли е парализирал съзнанието ни! Ами нали вече на онзи дунавски остров, на който прасетата изглозгаха костите на много нашенци не изпращат не осъдени души?

Та да си дойдем на думата. Средно интелигентните българи познават административните нарушения и най-широко практикуваните санкции срещу тях. Особено тези, които са рожби на сценарии за да може началството да ти каже: “Вижте срещу Вас има такива и такива улики, които Ви правят неподходящ за заеманата длъжност. По-добре да не Ви уволняваме дисциплинарно, защото при сегашната криза няма да можете да си намерите работа. По-добре подайте молба за напускане”.

И така човекът си отива и не смее на  никого да се оплаче. То не бе “синя метла”, “Червена метла”, а че сега и безцветна омита етажите на държаните учреждения.И потраква капана на страха.

Новото е в конфликтите на интереси. Да, конфликти винаги е имало и ще ги има. Щом има човешки отношения, които омесени с остатъците от българското ни минало, и вносните магарии от достолепната Европа, ще има още дълго ще бъдем свидетели на добре разказаните от медиите шмекерии в публичното пространство.

Ще гледаме, ще слушаме и покорно ще си мълчим, вероятно не само от страх, а извинете и от непукизъм. Всички съвременници днес знаят, че е недопустимо заемането на две държавни длъжности от едно лице. Знаем го, защото е публична тайна, ама си мълчим и подпомагаме с действията си, като избираме например за общински съветник лице, което вече заема длъжност в държавната администрация и на практика се подписва в две ведомости.

Но, си мълчим, защото мълчанието ни е злато за тези практически недосегаеми от закона личности. И когато това се случва в малките населени места (селата и планинските градчета, където безработицата е масово явление) , вече става обидно за демократичното човешко ухо… А медиите тъпчат ли, тъпчат главите ни с демагогии от типа “Купуването на гласове се наказва от закона”. Да, в България се наказват дребните престъпници, наречени кокошкари, ама големите крадци, не ги пипат защото имат влиятелни и богати приятели и връзки…

И когато непредубеденият български гражданин научи, че това се случва в населени места, където всеки знае кой на кого и за какво се отчита, вече му идва мисълта: “как така бе, ами че нали всичко се знае. Ами какви са тия хора там та, да не виждат какво става в техния град.”  И с право българинът си спомня как убихме Ботев, предадохме Левски, забравихме Вазов и в ушите му звъни скръбното слово на Апостола: “НАРОДЕЕЕ!”.

Управниците идват и си отиват.

Ние, българите, обаче оставаме, все още оставаме на политическата карта на Европа, недолюбвани, недооценявани, третирани като хора от една държава отломка от историята на Европа. А нима европейците не знаят, че ние сме имали държава с култура и граждански институции, когато те са говорели на своя език с конете си. Че нашата държава е спасила Европа от османското нашествие в Европа, и че сега по своему сме фронтова държава, която спира трафика на хора, на дрога и на какво ли не още.

Знаят го разбира се.

Знаят обаче и това, че ние си мълчим дори когато ни бият и мачкат. Ето главно поради тези причини според мен, ние се намираме в извъншенгенското пространство и гледаме равнодушно, защото сме си равнодушни към всичко. Какво става в САЩ, Португалия, Италия и Гърция май не ни вълнува и чакаме указанията на посланиците на чуждите държави да изслушат нашите вътрешно партийни обвинения и да чуем техните съвети какво трябва да правим.

            Така и Господ не може да оправи България, вероятно за да не го обвинят в конфликт на интереси.

 Петър Мотков
www.sobstvenik.com/




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. bojo12345 - А колко от общинските съветници имат ....
26.02.2012 04:01
частев бизнес (фирми) , да не говорим и за народни представители!!!
Някои не само се подписват на две ведомости ,ни и насочват средствата от
общественния сектор към своя или приятелска фирма!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mozes
Категория: Регионални
Прочетен: 39782
Постинги: 6
Коментари: 14
Гласове: 30
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031